MAANDAG 27 MEI, ELDERS IN VINKT

Op maandag 27 mei hadden de Duitse soldaten her en der in Vinkt cruciale plaatsen ingenomen, zoals kruispunten of boerderijen. Op die plaatsen werden groepjes mensen gefusilleerd.

Zo werden aan het Zwart Huizeke twaalf mensen geëxecuteerd en daarna in een massagraf begraven. Tot op vandaag zijn de kogelgaten zichtbaar die het gevolg zijn van deze moord.


De slachtoffers aan het Zwart Huizeke met op de achtergrond
de kogelgaten in de betonplaten. De foto dateert van maandag 27 mei 1940 rond 20.00 uur.

Op de hoeve "Van der Vennet" werden 's ochtends vroeg drie mannen (Omer Van Meenen, Jules Van Meenen en Emiel De Ketelaere) gefusilleerd. Er is nooit een reden opgegeven voor deze executie. Achiel Van Renterghem, Alfons De Cloet en Raymond Van der Plaetsen moesten hen ter plekke begraven, zoals te zien op onderstaande foto.


De begrafenis van de geëxecuteerden op de hoeve "Van der Vennet"
op maandag 27 mei rond 9.00 uur.

De familie Vermeulen werd uit hun schuilkelder gehaald en naar de hoeve "Steenkiste" gebracht. In de loop van de namiddag werden vader en zoon Vermeulen meegenomen en gedood, samen met Aloïs Coene, Emiel Galle en Petrus Mestdagh. De vrouwen werden naar de kerk van Meigem geleid, maar konden die verlaten voordat de ontploffing plaatsvond.


De familie Vermeulen. Vader Emiel en zoon Aimé (vooraan met pet) werden even later vermoord.

Deze incidenten waren niet de enige die op die bewuste maandag 27 mei 1940 plaatsvonden. In het totaal stierven in Vinkt en Meigem die dag 111 burgers als gevolg van artillerievuur of executies.

ga verder...

Tijdslijn

Duitse soldaten vallen België binnen


zaterdag 25 mei


zondag 26 mei

maandag 27 mei


dinsdag 28 mei

Verder verloop